Navigatie

Hello, my name is Bint, JAMES BINT...
with a license to fry!

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent van België benoemt James Bint tot Ambassadeur van de Belgische frietkotcultuur in het buitenland.

De frietkotcultuur werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed door de Nederlandse en Duitstalige Gemeenschap, de federatie Wallonie-Bruxelles en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tijdens een officieel event, in aanwezigheid van de Ministers van Cultuur en Landbouw, gehouden in het Atomium in Brussel op 20 juli 2017, heeft zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent van België Dhr. James Bint benoemd tot Ambassadeur van de echte Belgische friet in het buitenland.

Ik ben trots om als ambassadeur te mogen fungeren voor de echte Belgische friet. Immers in geen enkel ander land ter wereld maken deze geelgoude gebakken aardappelstaafjes deel uit van de volkscultuur als in België.

Zoals je wellicht weet worden in dit kleine landje rond de Europese hoofdstad Brussel drie talen gesproken (Nederlands, Frans en Duits), maar de taal van de krokante frietjes klinkt daar overal hetzelfde. Het is niet zomaar dat in elk van de gemeenschappen de ‘frietkotcultuur’ in een procedure zit om erkend te worden als ‘immaterieel cultureel erfgoed’. Nergens brengen frietjes mensen van alle rang en stand dichter bij elkaar dan in dit land met zijn 11 miljoen inwoners.

Bovendien wordt de smaak van de frietjes bepaald door de aardappelvariëteit (bintje blijft bijzonder populair, maar er zijn ook andere aardappelrassen die het aanbod van lengte, kleur of smaak verbreden), de bakwijze (plantaardige olie of ossenwit) en natuurlijk zorgt ook het rijke aanbod aan frietsauzen voor heel wat variatie.

Belgische frietjes zijn een feest voor alle Belgen, groot en klein, en het is een eer voor mij om deze boodschap ook wereldwijd uit te mogen brengen. Nu reeds is België de grootste uitvoerder van diepvriesfrietjes ter wereld. 

De Belgen hebben er na een volksraadpleging voor gekozen om hun geheim met alle wereldburgers te delen. Om deze Belgische frietjes ook voor de komende generaties te verzekeren werd een duurzaamheidsproject uitgewerkt onder de titel :’samen voor een duurzame groei’. 

Ik, James Bint, zal ervoor zorgen dat dit lekkere product uit het land van de friet, ook de komende jaren overal in de wereld aanleiding kan zijn voor een feestelijke ervaring. ‘Smakelijk!’

8 steps to heaven video
Ambassadeur

Hét figuur bij uitstek om ‘Belgische friet’ als overkoepelend geheel te vertegenwoordigen. Bijna letterlijk is onze James Bint het uithangbord van de aardappelsector. Een waardige ambassadeur voor onze gouden staafjes.

België

Een Belgische stad, gemeente of zelfs dorp levert vaak met meer dan één frituur hun bijdrage aan de Belgische gefrituurde authenticiteit. De Belgische ‘frietkotcultuur’ wordt sinds begin dit jaar zelfs erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Frieten

De smaak en de geur van Belgisch friet is uniek, net als de frietkoten en frituren waarin ze gebakken worden. In België is er het vakmanschap om de beste friet te bakken. Frieten zitten in ons DNA gebakken!

Get social with us: